Z gora na morje
Na velikonočno soboto smo za en dan zamenjali gorske vršace za morsko sapico, prehodno jakno za sončna očala. Skočili v samo na obalo, na Pomol okusov v Izoli, ki je svojo sezono otvoril prav ta dan.
Pomol okusov je tisti čarobni kotiček, kjer istrska kulinarika objame morje, sonce poboža brbončice, in kjer se z vsake stojnice sliši "mmmm, kaj pa to tako diši?". V idiličnem ambientu tik ob izolskem pomolu, zvedave in navdušene obiskovalce, razvajali gostinci ter vinarji iz lokalnega okolja. Tokrat smo se bogati ponudbi istrske hrane in pijače pridružili tudi mi na gostujoči stojnici.
Našo stojnico je krasila praznična in pomladna ponudba, ki je zadišala že na daleč: velikonočna klasika, ki nikoli ne razočara pečena šunka v testu s hrenovo pomako, v čast kralju pomladnih gozov smo kuhali ričoto s čemažem in šunko, za piko na i pa smo v sončnem vremenu na morju ponujali osvežitev s priokusom gozda smrekov špric.
Obiskovalci so radovedno pokušali, se muzali in na koncu priznali, da našim krožnikom resnično dobro dene ta morski zrak.
V čast nam je bilo, da smo bili kot gostje povabljeni na tako pristen in lokalno obarvan dogodek, kjer se resnično čuti srce Istre. Ponosni smo, da smo lahko del tega okusa in duha – in da tudi mi, "hribovci", znamo pripraviti primorsko obarvanee dobrote, ob katerih se cedijo sline.
Pomol okusov bo dišal še vse poletje, mi pa upamo, da nas še kdaj povabijo – ker v taki družbi in s takim razgledom se kuha še z večjim veseljem!